Op 21 maart jl. bezochten G14-leden TEFAF in het MECC Maastricht. Bij deze toonaangevende kunst- en antiekbeurs is kwaliteit en het streven naar nog hogere kwaliteit al sinds 1988 de norm. De leden kregen een inkijkje in hoe de organisatie dit jaar op jaar tot stand weet te brengen. Wij spraken G14-lid Joost Mallo over zijn indruk van deze studiedag op TEFAF.
De leden togen per trein of auto op eigen gelegenheid naar het gastvrije zuiden des lands. Na de ontvangst door vertegenwoordigers van TEFAF en MECC maakten ze kennis met de TEFAF-organisatie en groot aantal suppliers waar de organisatie al jaren mee samen werkt. Dat gebeurde in een DWDD-setting, onder leiding van presentatrice Cynthia Reekmans (Assemblee Speakers) en verschillende tafelgasten: Manon van den Beuken (TEFAF), Rob van de Wiel (MECC), Sven Wiertz (MECC), Bastiaan Hutten (Ten Kate flowers & decorations), Noud van den Boer (Maison van den Boer). Daarnaast schoven Marleen Hasselo en Sanne ten Brink aan (beiden ING) die tijdens TEFAF een speciale hospitality-stand inrichtten om relaties van ING te kunnen ontvangen.
Miljoenen
“TEFAF is op het gebied van beurzen natuurlijk wel ‘as good as it gets’,”zegt G14-lid Joost Mallo (Koninklijk Instituut voor de Tropen). “Om een kijkje te krijgen in wat alle betrokken partijen moeten doen om dat te bereiken was echt heel bijzonder. Ook grappig om te zien dat de gasten aan tafel niet alle informatie wilden delen. Logisch, want sommige vragen als ‘wat kost zo’n beurs nou en wat levert het op?’ liggen natuurlijk best gevoelig. Je hebt het toch over een beurs waar miljoenen in om gaan.”
Heb je dingen gehoord waar je echt van opkeek?
“Het volume van de bloemen! Het gaat echt om enorme aantallen, honderdduizenden bloemen, die allemaal 10 dagen vers moeten zijn. Je kunt je bijna niet voorstellen hoeveel werk dat is. En zo’n Maison van den Boer die daar met 350 mensen aanwezig is! Al die gigantische aantallen bij elkaar maakt ook dat TEFAF zo’n spektakel en een enorme beleving is.”
Na de presentaties hebben jullie rondgelopen op de beurs. Bijzondere dingen gezien?
“O ja, er is zoveel te zien, je kunt er dagen rondlopen, zo groot. Ook het publiek zelf is een studie waard. Ik zag een object dat ik toevallig onvoorstelbaar lelijk vond maar wat ook onvoorstelbaar duur bleek. Er lag een kaartje bij met 35.30 erop. Dus ik zei voor de grap tegen een bezoekster: ‘35 euro 30, dat ik kan ook nog wel betalen’. Waarop ze me zo’n blik gaf van ‘ik praat niet met arme mensen’. Haha!”
De combinatie van netwerken en iets educatiefs is altijd zo goed in balans.
Wat neem je mee van zo’n G14-bezoek aan TEFAF?
“Ik vond het mooi om te zien hoe ze daar echt aan elk detail aandacht geven. Manon van den Beuken die al 19 jaar werkt voor TEFAF, loopt er toch weer elke dag rond om te zien ‘wat kunnen we volgend jaar weer net even anders of beter doen?’ Dat neem ik dus mee: dat het belangrijk is om dat steeds in je achterhoofd te hebben. Zelf hebben we een partij die al 15 jaar bij ons komt. Het zijn wetenschappers en die willen niet dat je alles omgooit. Maar ik denk nu dat het goed is om de volgende keer iets van een verrassing erin te doen, iets wat je nét eventjes anders doet, zodat mensen denken ‘hé, leuk!’ Hoeft niets groots te zijn, een rondje cava kan bijvoorbeeld al goed zijn.”
Wat vind je leuk aan G14-bijeenkomsten zoals deze?
“Dat de combinatie van netwerken en iets educatiefs altijd zo goed in balans is. Van beide nooit te veel en daardoor zijn de bijeenkomsten altijd fris. Het is ook leuk dat de leden zo’n gevarieerde groep vormen, een mooie mix van locaties, planners, bureaus, cateraars, toeleveranciers et cetera. Je spreekt niet alleen maar mensen die hetzelfde doen als jij, maar ook mensen die aan de andere kant van het vak zitten.”
Reactie van Manon van den Beuken (head of fair operations TEFAF) op Joost Mallo:
“We moeten elk jaar weer verrassen. Ik denk ook dat je dat móet doen, want stilstand is echt achteruitgang. En als je hart bij het product ligt, zie je altijd wel kleine dingen die beter kunnen. Iets wat mis gaat, ook al ziet de buitenwereld het niet, maar waarvan je zelf denkt ‘dat moeten we volgend jaar zeker anders doen’. Dus het voorbereiden van de volgende TEFAF-beurs is nu al begonnen en we blijven tot de laatste dag dingen aanpassen als dat nodig is. Hoe leuk is het om te blijven verbeteren, dat is ook elke keer de uitdaging. Want als je dat niet doet, wordt het uiteindelijk saai. Dus ja, voor een groot deel ligt het draaiboek jaar op jaar klaar, maar het verschil zit ‘m in die laatste 10% die je steeds kunt toevoegen.”
Tekst: Carla van Elst
Comments